perjantai 22. toukokuuta 2015

Tärkeä huomio 5

On menty nyt kuukausia kilojen jumituksen kanssa. Eikä minulla ole edes tarkkaa tietoa, missä mennään. Vaatteista päätellen oletan, että 90-92 kilon hujakoilla.

Vaikka on tullut vähän takaisin päin alimmasta lukemasta, niin silti minun pääkopassani ei ole tapahtunut totaalista repsahtamista. Mikä siis joka ainoan muun kuurin kanssa minulla on tapahtunut. Ja se repsahtaminen on tapahtunut jo siitä, että olen sen ensimmäisen kerran sortunut syömään jotain kiellettyä. Se yksi lipsuminen on aina aikaisemmin aiheuttanut sen, että millään ei ole ollut sen jälkeen väliä ja tiputetut kilot on syöty takaisin ennätysajassa.

Nyt tämä on jännä, että vaikka valintani eivät ole olleet aina järkeviä, niin elämäni ei ole oikeastaan hetkahtanut mihinkään suuntaan! Ja vaikka kiloja on tullut vähän takaisinkin päin, niin sekään ei ole saanut minua kokonaan raiteiltaan. Minä tuossa oikein muutamana päivänä pohdin, että mitä tässä on ehkä tapahtunut. Ja tuliin siihen tulokseen, että minulle ei tule enää sitä sellaista epäonnistumisen tunnetta eikä morkkista, mikä aikaisemmin on aina tullut! Minulle ei tule huono omatunto huonommankaan valinnan jälkeen.

Luulen, että tämä on elämää suurempi muutos minun pääkopassa.

Ja oletan, että kyllähän tämä nyt perustuu siihen, että minulla on "velvollisuus" syödä vain tasaisesti pitkin päivää ja noudattaa sitä ruokarytmiä. Ja tästähän minä en ole lipsunut. Ja kun rytmistä pidän kiinni, niin nämä nälkä/kylläisyys jutut vain toimii ja elimistö ilmoittaa sitten niiden huonompienkin valintojen kohdalla, että nyt riittää.

Sellaistakin pohtiessani varovasti ajattelin, että onkohan minulla jotenkin pikkuhiljaa syntymässä ylipäätään sellainen normaali suhde ruokaan? En tiedä osaanko selittää, mutta minusta tuntuu jotenkin, että minun ei tarvitse enää ajatella sitä, ei kokea huonoa omatuntoa sen takia, osaan nauttia ruokailusta, osaan syödä hitaasti ja oikeasti maistaa mitä suuhuni laitan.

4 kommenttia:

 1. Tuo on hyvä huomio, että keho varmaan alkaa vain tunnistaa kylläisyyden ja nälkäisyyden kun ruokarytmi on säännöllinen riittävän pitkään. Pitäisi yrittää itsekin! Mun ongelma ei ole isot annoskoot vaan jatkuva puputtaminen. :/

  Kiva että kirjoittelet taas. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Tämä on minulle aivan uutta. Ja ravitsemusterapeuttini oli aivan oikeassa kun ensimmäisellä kerralla kertoi, mitä säännöllinen ruokarytmi aiheuttaa.

   Vaikka minä silloin ajattelin mielessäni "älä akka puhu paskaa" :). Mutta kaikki se tapahtui, mitä hän kertoi!

   Poista
 2. Huippujuttu :)
  Itse olen toisessä ääripäässä, pitää myöskin opetella säännöllistä ja normaalia syömistä että paino lähtis nousuun.

  Tsemppiä sinulle!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä.

   Tämä on jännä juttu, että periaatteessa yli-/alipainoisilla on oikeastaan sama ongelma. Julkiasu näyttäytyy vain erilailla ;)
   Olemme puhuneet ravitsemusterapeutin kanssa näistä aika paljonkin.

   Ja tervehtymiseen tepsivät periaatteessa samat temput. Säännöllinen ruokailu ja sen kautta normaali suhtautuminen ruokaan. Ja sen kautta myös elimistön toipuminen, että elimistö itse havaitsee nälän/kylläisyyden.

   Minulla on elävästi mielessä se kun silloin joskus kerroin ravitsemusterapeutilleni, että olen ottanut käyttöön kirjan lukemisen, että en söisi niin nopeasti. Tätä samaa menetelmää käytetään myös esim. anoreksian hoidossa - lukemisella saadaan huomio pois siitä syömisestä :)

   Ja tsemppiä myös sinulle säännöllisen syömisen opettelussa. Se kannattaa <3

   Poista