perjantai 16. tammikuuta 2015

Vanhoja traumoja

Minä olen käsitellyt nyt syksyn kuukaudet käsitellyt muistojen sopukoista huonoja ja ikäviä muistojani. Yksittäisiä tilanteita, sanomisia, jotka ovat selkeästikin jättäneet minuun isomman jäljen kuin olen koskaan itselleni myöntänyt.

Melkein on mennyt piehtaroinnin puolelle ja liekö osaksi vaikuttanut ruokailuihini. Kun senkin olen nyt itsestäni oppinut, että olen tunnesyöppö.

Niin, hamasta lapsuudesta näitä muistoja on tullut mieleeni. Ensimmäinen ehkä sieltä kun olen ollut n. 6-vuotias ja olin viettänyt kesällä 2 viikkoa sukulaisissani Pohjanmaalla. Kun tulin kotiin tältä reissulta, niin mummoni siunasi suureen ääneen "mitä ihmettä ne ovat syöttäneet kun olet noin lihonut!". Ja siinä ympärillä olivat kaikki sisarukseni sekä vanhempani. Äitini yritti kääntää puhetta muuhun, mutta ei onnistunut siinä.

Minä itse en tajunnut ennen näitä sanoja, että olin lihonut paljon. Minua hävetti ja harmitti suunnattomasti, että kukaan ei huomannut uusia farkkuja ja puseroa, jotka sukulaiseni olivat ostaneet minulle. Ja nämä farkut olivat sikäli merkitykselliset, että ne olivat elämäni ensimmäiset kaupasta ostetut housut!

Eräs kipeä muisto haavoittavista sanoista osuu ala-asteikään. Siihen aikaan oli muodissa ponchot ja minä sekä 2 nuorempaa sisarustamme saimme sellaiset. Muistan hyvin, että omani oli pääväriltään valkoinen ja siinä oli punaisella ja sinisellä kuvioita.  Olin tulossa koulusta kotiin ja sillä kerralla käveliin yksin kotimatkaa. Takaani lähestyi muutaman pojan, jotka asuivat lähistöllämme kerrostaloissa, porukka. Ja jotenkin minä olin varuillani niiden suhteen yritin edetä kovempaa. Ne alkoivat huutelemaan takanani "pontso, ei sinulle mikään muu sopisikaan", "norsu, sinua pukee hyvin tuo poncho". Minä kiihdytin vauhtiani minkä pystyin. Onneksi kotiini ei ollut enää pitkä matka. Ja kerkesin pihaamme, ennen kuin nämä pojat saavuttivat minut.

Sanomattakin on varmastikin selvää, että minä en enää ikinä suostunut pukemaan ponchoa päälleni. Äitini tavallaan varmastikin ymmärsi jollain tasolla, miksi en suostunut pukemaan sitä. Mummoni ihmetteli ääneen, mikä on kun ei kelpaa. Muistan vaan sen, että se sitten mystisesti hävisi ja siitä ei tarvinnut enää keskustella.

Tämän jälkeenhän minä yritin aina sovittaa koulumatkani siten, että minun ei olisi tarvinnut kävellä yksin. Ja jos jouduin kävelemään yksin, niin lähdin joko niin aikaisin, että tiesin näiden poikien lähtevän paljon myöhemmin. Tai sitten odotin ja seurasin, että he olivat menneet riittävän paljon ennen minua. Koulusta päästyäni odotin aina pitkään ennen kuin lähdin kävelemään kotiin. Että ne pojat ovat paljon minun edelläni.

Tähän samaan ala-asteikään, n. 11-vuotiaana,  liittyy myös muisto sisarukseni sanomiseen. En erittele tähän nyt sen kummemmin kuka heistä. Mutta oli kesä ja kuuma päivä. Minulla alkoi silloin tämä atooppinen ihoni oireilemaan tosi pahoin ja nahka oli hyvin kipeä. Niin kipeä, että vaatteita oli inhottava pukea päälle.

Yhtenä päivänä minä puin ihoni takia päälleni jonkun  vanhan, ohueksi kauhtuneen pussilakanan. Tein vaan sinne ylälaitaan saksilla päänaukon. Tämä ohut kangas tuntui hyvältä ihollani ja oli kaiken lisäksi viileän tuntuinen kuumana kesäpäivänä. Olin takapihallamme lukemassa ja kun tulin sieltä sisälle hakemaan juomaa tms. vastaani ovella tuli yksi sisarussarjastamme. Hän katsoi minua ja sanoa töksäytti "ei sinulle mikään muu mahtuisikaan".

Tämä on itseasiassa aika pirun kipeä muisto. Sanoja oli kotonani, yksi minun rakkaimistani. Tämä muisto itkettää vieläkiin. Huh.

Tällaisia pieniä murentavia juttuja minulla on ollut läpi elämäni. Nyt on ollut aika käsitellä niitä. Ja niitä on käsitelty myös lohtusyömisten kanssa. Nyt minulla on  vahva olo, että minä voin jättää nämä taakseni. Minun on ollut pakko käsitellä näitä muistoja, jotka ovat vaivanneet minua enemmän kuin olen itselleni myöntänyt. Tai minähän olen sulkenut ne syvälle sisälleni.

Nämä pienet muistot minä nyt voin luovuttaa itsestäni pois.

8 kommenttia:

 1. Ihan hirveän kipeitä muistoja! Miltä ne ovat voineet tuntua lapsesta, kun aikuisenakin tuollaiset kokemukset voisivat musertaa...

  Ihanaa, että olet voinut ja pystynyt käsitellä niitä. Kaikkea hyvää sinulle! <3 Ja onnea hurjasta pudotuksestasi!

  VastaaPoista
 2. Alkoi itkettää kun luin tekstiäsi. Samoja kokemuksia itsellä. Niitä ilkeitä piikkejä, rumia töksähdyksiä, ilon pilaamista, suoranaista julmuutta ja "viatonta" kummastelua. Miten ne voisivat olla satuttamatta? Varsinkaan kun sanojana on joku kaikkein läheisimmistä, mun tapauksessa oma isä oli pahin. Aina piti kommentoida, "vitsillä". Ja sille piti nauraa. :(

  Kai munkin olisi aika ryhtyä käsittelemään näitä. Kiitos rohkeudestasi. Ja älä anna periksi lohtusyömiselle, älä päästä itseäsi lipsumaan tieltä tässä vaiheessa! Olet upea vahva nainen ja löydät varmasti muitakin asioita jotka tuovat lohtua ja hyvää mieltä. Katsele vaikka uudestaan niitä kuvia mitä olet joskus tänne blogiinkin laittanut, missä on entiset ja nykyiset housusi vierekkäin. Mikä muutos! Ja sinä sait sen aikaan, ihan itse. :) Siitä saivat, kaikki vttuilijat ja piikittelijät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3

   Minulle tämä on hyvin vapauttavaa. Antaa niiden muistojen tulla juuri niin kipeinä kuin ne oikeasti ovat. Voin päästää niistä irti :).

   En välttämättä ikinä puhu näistä ääneen, mutta tämä kirjoittaminen on melkein sama asia.

   Poista
 3. Nuorempi pojistani on 6-vuotias ja tiedän jo hänen kauttaan kuinka herkässä iässä kuusivuotias on. Tuossa iässä lapsi todella vertailee itseään muihin ja tahtoo olla kuten muut, olla osa porukkaa, ja tulla hyväksytyksi. Kun luin tekstisi, piti ihan pidättää, etten olisi ääneen itkenyt. Tuon on täytynyt tuntua aivan hirveältä! Mutta sinä olet jo pitkän matkan tehnyt ja koko ajan menet eteenpäin. On tärkeää ymmärtää ja käsitellä nuo kipeät muistot, jotta ne eivät jää kummittelemaan ja hidastamaan matkaa, mutta katse on pidettävä tulevaisuudessa. Tsemppiä ja jaksamista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä.

   Ja kyllä minun pitää nämäkin läpikäydä. Olin pitkään miettinyt näitä postauksia. Jotenkin tutui, että ne on niin vanhoja asioita, että turha niistä on enää vinkua. Mutta ei se ollut turhaa. Kaikki nämä vuodet olen kantanut niitä jossain alitajunnassani ja nyt voin päästää ne pois:)

   Poista
 4. Oi, voi, miten kolahti tekstisi. Ehkä minunkin pitäisi alkaa kohtaamaan niitä häpeän, surun, pelon ... tunteita, joita luokkakavereiden ilkeät heittelyt lihavuudestani aiheuttivat kymmeniä vuosia sitten. Olen kauan ajatellut, että nyt voisin sanoa jotain yhdelle pahimmalle pilkkaajalleni. Yksi pilkkaajista kuoli viime vuonna, hänellekin suunnittelin jotainn sanovani. Mutta rauha hänen sielulleen! Kiitos - blogisi tulee olemaan varmaan tärkeä virtuaalitsemppi, kun olen aloittanut tieskuinkamonenko kertaa kontrolloimaan ruokaani - saisi tämä olla jo viimeinen yritys ja toivottavasti postiiviseen (tai pikemminkin negatiiviseen :-) ) tulokseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se sinunkin negatiivinen tulos löytyy :).

   Ja voin vaan kannustaa käsittelemään ikävät muistot. Minua se ainakin helpotti.

   Poista