Miten minä nyt sitten siis syön?
Ruokailuni on aina
asettanut minulle haasteita allergioideni takia. Ruokavaliostani ovat
kokonaan pois kala ja kaikki merenelävät, sianliha, broileri, pähkinät,
kiiwi. Ja tuon sianlihan mukanahan ovat pois kaikki makkarat,
valmisruoat lähes kokonaan ja se myös rajoittaa kodin ulkopuolella
ruokailua. Välttelen hyvin pitkälle maitoa "raakana", tomaattia,
mansikoita, kanamunaa, vehnää, riisiä, palkokasveja, sitrushedelmiä.
Nämä ovat sellaisia, että pieniä määriä kestän, mutta joudun myös
miettimään olenko edellisenä päivänä syönyt jotain tuolta listalta.
Reagoin ruoka-aineisiin eri tavoin. Kala aiheuttaa anafylaktisen shokin
ja muut sitten vähän lievempiä reaktioita; pahoinvointia tai
iho-oireita. Myös nykyinen marevan-lääkitykseni vaikuttaa ruokailuuni,
mutta siltä listalta nyt ei ole tullut uusia täysin vältettäviä kuin
ehkä greippi, jota siis ennen olen pieniä määriä voinut syödä.
Eli
aina olen joutunut miettimään ruokaani ja joutunut rajoittamaan sitä.
Tätä listaa katsellessa ei voi kuin ihmetellä, että miten minä olen koko
ikäni ollut myös ylipainoinen! Moni ihmettelee, että mitä minä sitten
oikein syön. Minulle käy naudanliha, riista, poro, hapanmaitotuotteet,
ruis, kaura, tattari, suurin osa marjoista ja hedelmistä, suuri osa
kasviksista, sienet. Että kyllä siellä sitten vaan kuitenkin löytyy
paljon, paljon tuotteita, millä olen saanut itseni tähän kuntoon. Tällä
hetkellä minun kotiruokailuni koostuu pitkälti raejuustosta, rahkasta,
naudanlihasta, hedelmistä ja kasviksisista.
Nyt uuden
ruokarytmin opettelun myötä aloitan ateriani tekemisen kasviksien
kasaamisesta lautaselle ja niitä on vähintään 200g ruokailua kohti. Jos
minulla on mieletön nälkä, niin sitten niiden määrää lisätään! Kasvikset
maustan hyvin ja toisinaan ripottelen päälle juustoa. Tämän lisäksi
laitan lautaselle esim. 1prk raejuustoa tai naudanlihaa 100-150g.
Raejuuston maun muunteluun voin välillä laittaa esim. tomaatti pyréttä
tai tomaattipohjaista valmispasta- /tacokastiketta tai pelkästään
maustetta. Aamupala muodostuu yleensä (nälän voimakkuudesta riippuen)
viilistä, hedelmästä, leivästä ja vihanneksista. Välipalat ja iltapala
vähän samansuuntaisia. Välillä riittää pelkkä hedelmä. Jos illalla
tuntuu, että on kovin nälkäisen oloinen, niin teen yleensä hedelmä- tai
marjarahkan.
Viljatuotteita minä pyrin välttämään,
vaikka en varsinaisesti karppaakkaan. Muistini mukaan painonvartijoissa
sai syödä leipä/peruna 90g vrk:ssa ja tässä pyrin pysymään. Leipä on
minun kompastuskiveni ja nyt olen pyrkinyt hoitamaan tämän heikkouteni
siten, että en osta kotiin leipää ollenkaan. Kun leivän himo iskee, niin
menen joko ostamaan kaupasta yhden sämpylän tms. irtomyynnistä tai
sitten menen kahvilaan iltapäiväkahville ja valitsen herkullisen
juustosämpylän. Vuorokauden aikana pyrin nauttimaan nesteitä yhteensä 2l
vetenä, kivennäisvetenä, maxina ja kahvina.
Käyn myös
ulkona syömässä silloin kun mieleni tekee. Allergiani tosin rajoittavat
melko paljon ja omalla kylällä on vain kolme paikkaa, missä on sellainen
annos, jonka minulle käy. Myös tämä lihavuuteni rajoitaa; eli en halua
mennä tutustumaan uusiin ruokaravintoloihin, koska silloin joudun vielä
tarkkaan kyselemään mitä mikäkin annos sisältää ja en vain kestä niitä
tarjoilijoiden katseita, mitä saan osakseni.. Eli tämä ulkoruokintakaan
ei ole koskaan elämässäni näytellyt kuitenkaan kovin suurta osaa.
En viitsi joka päivä mennä niitä samoja annoksia syömään. Usein
valintani on kasvisruoka.
Mutta vaikka tästä voi
huomata, että kyllä minä mietin tarkkaankin mitä lautaselleni laitan,
niin silti minun tärkein tehtävä on tällä hetkellä huolehtia
ateriarytmistäni! Ruokailuajat ovat se pääpointti, ei se, mitä sillä
kertaa syön. Ja tämä on toiminut nyt mainiosti kohta 3kk ja katsotaan
miten pitkälle se piisaa. Tarvittaessa meillä on ravintoterapeuttini
kanssa "varasuunnitelmia" sitten, jos tämä ei enää riitä.
Tiedän tuon tunteen kun miettii mitä voisi tänään syödä ettei tule joka päivä tehtyä kovin samantapaisia ruokia. Olen itse kokkina suurtalouspuolella ja valmistamme kouluikäisille dieettiannoksiakin, varsinkin vaikeimmat allergiat tuottavat päänvaivaa kun sitä haluaisi joka päivä tarjota vähän jotain erilaista lapsille, mutta välttämättä ne raaka-aineet ja oma mielikuvitus eivät ihan riitä visioimaan uusia ruokailuelämyksiä.
VastaaPoistaOnneksi pystyt itse syömään kuitenkin sellaisia raaka-aineita joista pystyy koostamaan terveellisenkin aterian joka päivälle :)
Oi, tuommoinen ateriarytmitaulukko ei olis varmaan pahitteeksi mullekaan! Näyttääpä näppärältä. :) Ateriarytmi on mulle tosi vaikea juttu, syön yleensä arkisin vaan pari kertaa päivässä. Mun aineenvaihdunta on muutenkin ongelmallinen, niin epäsäännöllinen syöminen ei sitä ainakaan auta.. :S
VastaaPoistaMinulle tämä ateriataulukko on ollut aivan ehdoton! Loistava idea ravintoterapeutiltani. Koska suurin ongelmani on tuo säännöllinen syöminen. Ja toisaalta kun otimme tällaisen "pehmeän laskun" elämäntapamuutokseeni, niin minä en heti uuvu sen taakan alle; että olen laihiksella, että lasken kaloreita, että... että...
VastaaPoistaHenkisesti tämä systeemi on ollut minulle uraauurtava. Minä en sorru koskaan! Keskityn vain siihen, että olenko syönyt vaiko enkö ;).
Fätti: halutessasi moisen nerokkaan päiväkirjapohjan, laita postia e-mailiini, niin skannaan sinulle oman!
Hieno systeemi, tuotapa täytyy minunkin kokeilla! :) Tsemppiä laihdutukseen!
VastaaPoistaIhana tuo sun ruokapäiväkirja :) tulis varmaan itelläki syötyä enemmän välipaloja jos sais aina merkata hymiön ruutuun sen jälkeen :)
VastaaPoistaPiiSami